Wannabe-modeller, løgn eller sannhet?

Hver eneste dag får jeg henvendelser fra jenter som har lyst til å bli modeller! De fleste sender med bilder eller gir meg tilgang til facebookprofilen deres.

I løpet av sekunder ser jeg om jentene har potensiale eller ikke - til å bli modeller altså... 

Mitt store dilemma er hva jeg skal svare til alle de som er flotte, søte og sikkert kjempegreie, men som ikke har noen kommersiell verdi - dvs. de har ikke det som skal til for å kunne få betalt for å bli brukt som modell.

Ettersom jeg lever av å være fotograf og er avhengig av å tjene penger hver eneste dag, er jeg nødt til å prioritere å jobbe med de jentene som jeg tror kan gjøre betalte jobber for meg etterhvert, der en eller annen kunde betaler for oppdraget.

Mange av de som tar kontakt har en sterk drøm om å bli modell, og det kan virke som om mange bruker både mye tid og penger på å prøve å leve opp til modelldrømmen. Av og til har jeg så lyst til å si til dem at de aldri kommer til å bli modell, og at de må bruke ressursene på noe de kan lykkes med, men det er vanskelig å si, fordi jeg vet det kan såre så mye.

Hva vil være mest riktig av meg? Å si sannheten, eller å finne på en eller annen unnskyldning for hvorfor jeg ikke er interessert i å ta bilder?

Det får meg også til å tenke over et annet etisk spørsmål - er det greit at mange kommersielle aktører tjener store penger på tusenvis av jenter som melder seg på modellkonkurranser? En modelljeger vil umiddelbart se hvem som har vinnerpotensial, men likevel lar man alle jentene leve i troen og trekker ut konkurransene i langdrag, med SMS-konkurranser, avstemminger, pressedekning, osv...

Kanskje jeg tar det hele litt for høytidelig, modellkonkurranser er jo bare moro. Uansett møter jeg det samme vanskelige dilemmaet hver gang jeg får en mail med bilder av en jente i slutten av tenårene...

43 kommentarer

Lawls <3

10.aug.2010 kl.00:33

Du bør i hvert fall ikke lyve - å si til dem at de _kan_ bli modeller, men du behøver ikke å være så direkte heller.. hmm, vanskelig.

livettilenskoavhengig

10.aug.2010 kl.00:37

Vel, moteindustrien er tøff. Sterke, redaksjonelle modeller møter mange ganger avslag før de får gjennombrudd. Det er jo sikkert bedre å si det rett ut til jenta før hun har brukt mye penger, tid og krefter på noe som aldri gir frukter? Selv om det er vanskelig, men det er jo tross alt sånn modellverdenen er. Du skal jo tross alt tjene penger på det, ikke drive veldedighet :)

coffeecupcake

10.aug.2010 kl.00:39

det kan kanskje være lurt å si at de burde prøve, så kan de finne ut at det ikke er deres greie og komme over det. på den annen side er det ikke sikkert det er no lurt, men det er hvertfall en tanke?

Veronica

10.aug.2010 kl.00:41

Spør du meg burde hele fordømte modellindustrien revolusjoneres, og dermed spør jeg deg; Hva definerer modellpotensiale?

jeghetermaria

10.aug.2010 kl.00:41

si sannheten på en snill måte..?

ingerslilleverden.blogg.no

10.aug.2010 kl.00:42

Nja, jeg ville vel bare sagt at de ikke hadde det DU var ute etter.

Det kan jo hende de er brukende for noen andre.

I dag finnes det jo all slags modeller. :0)

coffeecupcake

10.aug.2010 kl.00:43

kunne du skrive litt om hva som kjennetegner dem du finner på gata forresten? det hadde vært artig å vite. om det er mulig å si det med få ord da :)

quarantine

10.aug.2010 kl.00:55

Prøv å forklare det litt. Kanskje si "Du er veldig pen, men.. Jeg skal prøve å si dette så fint som mulig. Jeg tror rett og slett ikke du har potensialet til jobben. Det skal mye til. Men stå på, om du går inn for noe, kanskje du får det til, etterhvert.. Kanskje du kommer deg over stokk og sten [eller et annet bra uttrykk]. Kanskje du klarer å overbevise verden om at du har det i deg. Bare ikke i dag.."

eller noe sånt ..?

--

Jeg har ingen drøm om å bli modell, jeg :3 Jeg er for tykk :D

10.aug.2010 kl.00:56

Jeg mener at hvis en jente ikke tåler å høre fra en fotograf at de ikke kan bli modell uten at deres verden faller i grus, er de ikke mentalt klare for å bli modeller uansett. I modellbransjen blir man rost opp i skyene, neste dag tråkket på og ens look passer ikke. Slik er det bare.

Med det sagt synes jeg at man kan avslå disse "wannabe-modellene" på en fin måte. For eksempel; jenta har et fint utseende, men du har en annen look du foretrekker å jobbe med.

juliane egestad

10.aug.2010 kl.01:10

kanskje best å si at de ikke har akkurat det utseendet du er ute etter, for å ikke knuse dem helt. For hvis de bruker masse tid og penger på utseendet og virkelig vil det, så er det nok utrolig kjipt å få høre at dem ikke har potensiale.

maddesblogg

10.aug.2010 kl.01:12

heisann :) du hørtes ut som en innteresang person =)

og er bra det du skriver her ;)

ikke får å trenge meg på men jeg har lenge prøvd å bli modell, og lurte på siden du er en fotograf, om jeg har noen sjanse ?

svar helt erlig =) hvis du ikke syns jeg ikke har sjans så tar jeg det ikke ille, vil bare vite om jeg er bra nok for modell bransjen ;)

du kan sjekke ut noen bilder av meg på facebook om du vil,

ingen tvang dette hehe ;) bare om du har tid ;) klem

hilsen Madeleine Nes

Anja

10.aug.2010 kl.01:30

Skal man bli modell må man være tøff i trynet. Kanskje man ikke akkurat trenger å være det, men man behøver ryggrad, og er en ikke egnet til å være modell så er man bare ikke det.

Det er jo noe man melder seg på og ta må man jo ta konsekvensene av det hvis det ikke går som en håper. Si det på en pen måte, men det er absolutt ingen vits i å ramse opp med mindre personen spørr etter det. Man vet når man ikke er plukket ut til noe eller avvist :)

Ta gjerne en titt på min blogg også :) Kanskje jeg til og med sender deg noen bilder :p

Hilsen Anja Isaksen

- Lager gratis design :)

10.aug.2010 kl.01:30

være ærlig på en snill måte? :P

EB.Secrets

10.aug.2010 kl.01:31

Dette syns jeg var et bra tema du! Selv har jeg gått mange visninger, tatt mange bilder, og har vel kanskje en "god" nok "CV" til å kunne kalles en "modell". Men jeg er nok ikke det en vil kalle en typisk modell. Selv ser jeg ikke på meg selv som spesielt tynn, heller normal. Og vil heller ikke si at jeg har noe spesielt kommersielt utseende. Men tar nå de sjansene/jobbene jeg får, og ofte føler jeg meg utilpass.

Kanskje jeg da ikke er det noen vil se på som kommersiell, eller verdt å innvestere i. Men det betyr da ikke at man ikke kan ha det gøy med det? Dermed syns jeg at

ja, du bør være ærlig med disse jentene. Men glem ikke at noen ganger tar man kanskje ikke ett godt nok blikk, og det nettopp fordi penger er det som ligger på toppen av hodet på oss. Kanskje hvis man skyver det litt til side, så ser man at det

ligger mye potensialet bak ansiktet man ser på =)

rolfie

10.aug.2010 kl.01:32

maddesblogg:

Det er dette som er så vanskelig... jeg har tittet på bildene dine på facebook, og du virker som en utrolig søt og flott jente - det vil ikke være vanskelig for meg å lage bilder som vennene dine jubler over, men samtidig faller du litt utenfor den kategorien som kommersielle aktører ville betalt for å være modell - med mindre du blir kjendis etter å ha vært med i en realityserie eller liknende:) Du har all grunn til å være fornøyd med deg selv og å være stolt av utseendet ditt.

Man kan egentlig sammenlikne modellbransjen med toppidrett. Det er bare en av mange tusen utøvere som tar det store NM-gullet, og kanskje VM eller OL, og på samme måte er det bare noen veldig få som har det lille ekstra som skal til for å kunne selge utseendet sitt - bare basert på utseendet. Realitystjerner og andre pop-ikoner og kjendiser kan selge seg som modeller eller frontfigurer fordi de har publikums oppmerksomhet, uavhengig av utseende!

... egentlig fikk jeg litt lyst til å ta bilder av deg:-) Hvis du tar deg en tur til Drammen en dag, så kan jeg gjøre en makeup og gjøre noen enkle beautybilder i studio!

MISS LUNATIC

10.aug.2010 kl.01:33

Hmmm, har aldri tenkt noe på det.. kanskje fordi jeg selv har det som skal til, høhø *skryte skryte*.

rolfie

10.aug.2010 kl.01:38

MISS LUNATIC:

Ja, du har det som skal til... hadde vært moro å gjøre en shoot med deg.

(Lurer på hvor raskt jeg får drittsekk-stempel som "dømmer" modeller i hytt og pine her...)

maddesblogg

10.aug.2010 kl.01:44

ok tusen takk :) det er bra du er ærlig. det er mange som sier masse fine ting selv om de ikke mener det fordi de er redde for å såre følelsene mine.

ja jeg syns selv at ikke har den rette modell looken, det vet jeg, men ett lite håp om å kansje bli det en dag ;)

så gøy at du vil ta bilder av meg, jeg kan se hva jeg får til, har veldig lyst å komme, må bare skrape sammens litt penger først hehe.

jeg takler kritikk når det gjelds slike ting, og tar gjærne imot tips.

takk for at du tok deg tid til å se på meg :)

..La chica de al lado <3

10.aug.2010 kl.01:48

Jeg har selv vært modell siden jeg var 12, det er det siste jeg noen gang kan tenke meg å bli!Selv om det er døds herlig å bli fornøyd med bilder i ettertid, men hele kroppen min føler seg uvell når jeg enten skal ta eller tar bilder.

Nå er det for det meste bare på gøy, spør du meg tar jeg bilder fordi andre vil det, ikke jeg selv.

Silje

10.aug.2010 kl.01:49

Hei! Jeg vil bare ha ærlighet, og håper du kan si akkurat hva du mener om meg. Om jeg har noen sjans! Jeg tar dette bare som konstruktiv kritikk. Takk hvis du tar deg tid til å svare. Du kan gjerne svare på bloggen min, da blir jeg veldig glad: )
Facebook: Prinsesse Silje Anseth
Blogg: www.siljemeister.blogg.no

rolfie

10.aug.2010 kl.02:25

Silje:

Nok ei flott jente:-) Fikk bare litt lyst til å gi deg et par makeuptips som kan gjøre litt ekstra for ansiktet ditt:

- Bruk foundation/conceiler/pudder som gir en helt matt overflate under øynene og inn mot nesen, bruker du skimmer i øyekroken så pass på at det ikke kommer for langt inn og ned. (Du blir litt blank under øynene på noen bilder...)

- Balanser den mørke skyggen og eyelineren du bruker oppe på øyelokket med en tynn skygge på undersiden av øyet, fra midten av øyet og ut langs våtkanten. Denne skyggen skal være kraftigst/mørkest ytterst og tones ned mot ingenting ca. midt på øyet eller litt innenfor.

- Du vil kle en mørk skygge som går et stykke oppover på øyelokket i ytterkant.

- Ikke glem brynene dine:-)

kompa..

10.aug.2010 kl.03:03

hei..

du skriver litt om ansiktet hvordan det "bør" være.men hva med kroppen.hører en må være ganske høy også.og selfølgelig tynn.men har du noen "nedre"grense her.er så mange jenter som ser så syke ut på div motebilder.hva mener du om dette?

rolfie

10.aug.2010 kl.03:47

kompa..:

Jeg har ikke noen grenser egentlig, hverken opp eller ned, men foretrekker å jobbe med jenter som er tynne men gjerne med litt former. Ofte henger klær bedre på tynne jenter, og de fleste designere lager prototyper i str. 34. Det gir selvsagt visse føringer. Undertøy ser ikke bra ut på skjelett...

Julie Marlén Remman Antonsen

10.aug.2010 kl.03:56

jeg har lyst til og bli modell. Mange som bare har sett bilder av meg spør om jeg vil bli modell, men da sier jeg bare, HALLO! jeg er 1,55m :( Har lyst å ta voksesprøyte og bli 1,70m

kompa..

10.aug.2010 kl.03:58

kanskje jeg sender deg et bilde eller to når vekta mi er nede i ønska mål.

blei spurt av en fyr som så ett profilbilde av meg om jeg ville prøve meg,men sa nei siden han ikke har sett kroppen min.

sjekka ut

noen av hans bilder,veldig bra.

fin header du har fått deg nå.blei med en gang litt mer proft.

Ellen Marite

10.aug.2010 kl.06:56

Vel ... Jeg har hørt om mange per dags dato store skuespillere og artister som tidlig i karrieren fikk høre at dette kunne de bare glemme, for de hadde ikke det som skulle til ... Jeg ville vært forsiktig med å knuse drømmer. Men i enkelte tilfeller er vel kanskje en modellkarriere fullstendig urealistisk, og da gjør du dem vel en tjeneste ved å si ifra. Huff ... Litt av et dilemma!

rolfie

10.aug.2010 kl.09:23

Ellen Marite:

Jeg vil ikke knuse drømmer... jeg selv har opplevd mennesker som har dømt meg nedenom og hjem som fotograf, men likevel har jeg klart å skape meg en karriere som fotograf, jeg er i allefall godt i gang:-) Jeg pleier selv å si at om man vil noe sterkt nok og tror på seg selv og aldri gir opp, så når man målene sine. Å være modell krever likevel noen fysiske egenskaper som man hverken kan trene seg til eller operere seg til, om man ikke har det riktige utgangspunktet. Er man f. eks. bare 1.50 høy er det lite sannsynlig at man noen gang kommer til å gå catwalk med Gucci, såfremt ikke Gucci kommer med en egen dverg-kolleksjon!! (for å sette det litt på spissen)

I så måte ville det kanskje være bedre å gi en slags veiledning, dvs. forklare hva man bør jobbe mot for å kunne være modell i forskjellige kategorier... for det er jo mange slags modeller og statister, f. eks. store, kortvokste, reklamemodeller, motemodeller, beautymodeller, osv...

Knut Ivar

10.aug.2010 kl.10:15

Jeg synes du har helt rett i din "kyniske" tankegang, og synes ikke du skal være redd for å uttrykke den. En del "modeller" er pene og flotte og "har alt" ..., men mangler det som gjør at de vil stikke seg frem/ut i bransjen. Driver selv en del med foto (var med og tok litt bilder under fashiontrip når det var i Haugesund), og ser selv ofte folk med trekk hvor jeg tenker at de hadde egnet seg som modeller. ..., men ser også mange som rett og slett bare er utrolig flotte, men som ikke hadde gjort seg som modell.

"Du er utrolig fin, men kan desverre ikke bruke deg" ...

... og husk; Dette gjelder faktisk begge kjønn!! (mange har en tendens til å tro at modeller kun er av kvinnelig art...)

Rebecca Eugenie

10.aug.2010 kl.11:27

Jeg får daglig 15-20 mail på Facebook, og det samme på Nettby og mail. Men i motsettning til deg svarer jeg høflig på alle sammen, selv om jeg i 99% av tilfellene svarer kun en høflighetfrase. For jeg vet at de jeg møter på min vei til toppen, er de samme jeg møte på min vei ned! (En liten huskeregel)

Jeg er fullstendig klar over at jeg ikke har de riktige målene for å bli modell, men av en eller annen grunn så har jeg jobbet som dette i de siste 4 årene.

Og det er en fin måte å promotere seg selv og å bygge seg opp et navn, for jeg jobber hardt for å komme meg frem med musikken min.

Jeg mister all respekt for slike fotografer som deg som synes dere plutselig har blitt så store at dere har rett til å være uhøflige.

For her i Norge så er ikke markedet så stort at man har den retten!

Mvh. Rebecca Skåring

rolfie

10.aug.2010 kl.11:33

Rebecca Eugenie:

Interessant det du sier. Jeg vil på ingen måte være uhøflig, men ærlig. Jeg kan ikke helt forstå at du mener det å være ærlig tilsvarer å være uhøflig. Å være ærlig på en høflig og oppriktig måte er det jeg kanskje etterstreber, men jeg velger også vanligvis å si ting på en snillere måte enn det jeg kanskje burde gjort?

Jeg føler meg ikke stor, og er ydmyk overfor både andre fotografer, modeller og resten av omverdenen - jeg vet imidlertid hva jeg kan og ikke kan, og er bevisst mine valg på veien fremover.

Temaet jeg tar opp her er relativt kontroversielt, og jeg synes det supert å få slike tilbakemeldinger som du gir her:-)

Rebecca Eugenie

10.aug.2010 kl.12:17

Å være uhøflig er å ikke svare. Jeg er ganske sikker på at du ikke mottar flere forespørsler hver dag enn at du hadde hatt tid til å svare takk, men nei takk.

Husk; Evig varer kun et dårlig rykte!

Selv om jeg må si at du er ektremt dyktig i det du gjør og at du har sikkert det som skal til for å lykkes i bransjen.

Men husk det er en råtten bransje du jobber i, hvor folk vil gå over lik for å nå toppen!

Lykke til!

Rebecca Skåring*

rolfie

10.aug.2010 kl.12:44

Rebecca Eugenie:

Men det er godt å høre:-) Jeg gjør så godt jeg kan for å svare alle - hvis noen ikke får svar er det rett og slett fordi jeg er litt distre og har mye å gjøre i støytene:-)

Bør være unødvendig å gå over lik...

fridastandal

10.aug.2010 kl.17:10

Dette var spennende å lese gjennom! :-) Jeg har lenge hatt en fjern drøm å prøve meg som modell, tanten min jobbet for Heartbreak for endel år tilbake. Men har vel alltid vært litt usikker på om jeg kan klare meg i industrien og om jeg i det hele tatt har det som skal til. Utenom høyden da, jeg raker 180 over bakken, det er vel mer enn nok for jenter såvidt jeg har forstått :-)

Skjønner dilemmaet ditt, jeg tror du må fortelle ærlig hva du mener, men alikevel holde en profosjonell tone og selvfølgelig prøve å si det på en snill måte. Man må jo passe på sitt eget rykte som fotograf også :-) lykke til!

Marie

10.aug.2010 kl.20:10

Hm så du ga litt tilbakemeldinger her, på om man har et "pontesial look" eller hva jeg skal kalle det. Morsomt og høre noen tilbakemeldinger :) Tar meg ikke nær av noe som helst, hehe!

Marte

11.aug.2010 kl.10:50

Du kan jo si hva du mener, men hold deg profesjonell så det ikke sårer veldig. Men som modell må man jo tåle å høre sannheten, så om de tar seg veldig nær av det du sier er de kanskje ikke egnet uansett?

Mariss

12.aug.2010 kl.16:05

Da jeg har jobbet med deg for ikke så mange uker siden, har jeg masse positivt å si om deg til andre, du jobber på en profosjonell måte ifra starten av, samtidlig som du er veldig lett å snakke med. Du har ideer som kan dukke opp der og da - og prøver å få det til så godt som det går, noe som er veldig positivt.

Du legger varierendes sminke som tar frem det beste i hvert enkelt ansikt, sånn som meg da du la brun/rød øyenskygge som jeg aldri ville trodd jeg hadde kledd, synes jeg var kjempe fint og har begynt å bruke mer rød toner i sminken til daglig.

Opp igjennom årene har jeg jobbet med mange gode fotografer, men noen av de beste bildene kan jeg lett si at det er Rolf som har tatt, han 'sminket' frem trekk som jeg ikke visste at jeg hadde, og lærte meg en veldig bra teknikk med øynene for å få de til å se best ut på bilde - da jeg har ganske store øyne.

Må også si at jeg leste igjennom alle kommentarene oventill her, og tok en smugtitt på visse blogger og må virkelig si at "MISS LUNATIC", burde prøve seg for en fotograf, har virkelig troen på henne!

Men over til tema - jeg synes absolutt ikke at det uhøflig å fortelle han/hun at man ikke vil ta bilder av personen. Men jeg vil påpeke at det er viktig og si det på en profosjonell og høflig måte, som andre har skrevet oventill, alle er spesielle på sin måte, men personen har muligens ikke den looken de er på utkikk etter, og at de faktisk ikke har potensialet. Jeg tror det er viktig at en fotograf har sine grenser og ikke tar bilder av "hvem som helst", men heller hvem fotografen tror får til bra bilder. Det er jo en fordel at det kommer noe nyttig ut av shooten, og at fotografen får annerledes bilder enn hva han/hun har i sin portofolie fra før. Fotografen vil også i mine øyne gå som useriøs om han/hun faktisk velger og ta bilder av alle som spørr, jenter og gutter som ikke er fotogene.

Jeg vil også si at ei jente kan være utrolig vakker i det virkelige livet, men hun kan samtidlig ikke det å stå foran kamera, hun klarer ikke å gjøre seg bra på bilder. Og det kan være helt motsatt, om ei jente er 'mindre pen' i virkeligheten kan faktisk ha det lille ekstra og gjøre det kjempe bra foran kamera. Det handler om å være fotogen :-)

Marianne

rolfie

12.aug.2010 kl.17:23

Mariss:

Tusen takk for lang og koselig kommentar:-)

Det var forøvrig en fornøyelse å jobbe med deg! Du har noen unike egenskaper som kan dyrkes videre og gjøre deg til en ettertraktet modell...

Mariss

12.aug.2010 kl.23:05

Hvert ord er fortjent! :-) Og i like så, var kjempe gøy. Tusen takk for hyggelige ord tilbake, det gleder ett ungt pikehjerte i sin drøm :-)

Veronica

18.aug.2010 kl.22:34

Merker at jeg fortsatt står for at modellindustrien burde revolusjoneres. Det er ikke snakk om naturlighet på noen måte, og det er skapt av moteindustrien - desverre. Hvor ble det av ''the girl next door'' som virkelig ville hjulpet folk til å føle seg bra nok. ;) Spennende tema så jeg du skrev i innlegget over.

Vel, lenge leve det naturlige! ;P

Marte

19.aug.2010 kl.17:14

Ville satt veldig pris på om du tok deg tid til å se på bildene av meg på bloggen. Og jeg vil du skal være helt ærlig! Tar gjerne imot tips også. Jeg har ei vennine som skal studere foto som liker å bruke meg til sine prosjekter, men er jeg egnet? Jeg vet ikke! Håper du kan svare meg :)

www.martelisle.blogg.no

Marte

19.aug.2010 kl.17:50

Du kan se her forresten så slipper du å lete :) http://martelisle.blogg.no/1281597410_photoshoot_i_skogen.html

rolfie

22.aug.2010 kl.16:27

Marte:

Hey.... du er fra Drammen:-)

Helt ærlig, så er du en normalt søt jente som sikkert kan lage mange fine bilder sammen med din venninde som studerer foto, men du mangler en del av de sentrale egenskapene som ville gjort deg attraktiv som modell innen kategoriene beauty og fashion.

Marte

22.aug.2010 kl.16:35

Takk for svar :) Jeg vet jeg ikke er noen modell, men bare mmorsomt å høre fra en med mye erfaring!

Skriv en ny kommentar

rolfie

rolfie

36, Drammen

Fotograf og makeupartist uten hemninger. Ekspert på skjønnhet, glad i å sykle, glemmer å barbere meg i fjeset!

Kategorier

Arkiv

Blogglisten
hits