Skjønnhet - ingen fasit, men...

Ut fra responsen på mitt forrige innlegg ser jeg at dette er et spennende tema, og jeg tar sjansen på å skrive litt mer om skjønnhet og skjønnhetstrekk.

Dette er et veldig vanskelig tema, som veldig få tør å si noe om - for skjønnhet er så mye, noe er utenpå og mye kommer innenfra. Skjønnhet i motesammenheng er også noe helt annet enn menneskelig skjønnhet, sjarm og tiltrekningskraft!

Den VIKTIGE skjønnheten er den menneskelige, som heldigvis de fleste av oss opplever hver dag, når vi får en klem av en vi er glad i, når barna våre smiler til oss, når vi får en søt SMS fra kjæresten vår, eller bare et varmt blikk på gata.

Selv om det er langt mindre viktig, har jeg i form av min store lidenskap foto, mote og beauty, gravd dypt i den mindre viktige skjønnheten - nemlig det overfladiske og fotogene skjønnhetsidealet som blant annet motebransjen har diktert oss gjennom årtier.

Man kan lure på hvor dette idealet egentlig kommer fra og hvordan det er skapt. Min konklusjon er at den egentlige kilden er våre basale og grunnleggende drivkrefter - driften mot å formere oss og sikre fremtidige generasjoner - dvs. sexualdriften!

Dette finnes det utallige utredninger og forskningsrapporter om, der man kan lese om hvordan den moderne idealkvinnen ikke samsvarer med den klassiske, der brede hofter og store bryster var viktig basert på sammenhengen mellom figur og evnene til å føde barn og amme... eller til å være sterk nok til å ta seg av hus og heim mens mannen var på jakt!

Det finnes også litteratur som sammenlikner kvinnens skjønnhetstrekk med spedbarns trekk - dvs. trekk som skal skape omsorg og empati.

I denne omgangen hopper jeg glatt over alle disse teoriene, og prøver heller å beskrive noen av de trekkene som er avgjørende når man ser etter modeller innen beauty og fashion. Det finnes som vanlig unntak, og kanskje noen av de mest suksessrike karaktermodellene har trekk som skiller seg ut fra disse stereotype trekkene... for det finnes både klassiske stereotype modeller, og mer "moderne" og spesielle karaktermodeller som til og med oppfattes som rare på en fin måte... 

Jenter som får mest oppmerksomhet på nattklubben kan godt være uinteressante i fotosammenheng, mens de flotteste fotomodellene ikke en gang får et blikk på gata.

Jeg har gjennomført en studie på ca. 2000 ansikter, der jeg blant annet har målt respons/trafikk på publiserte bilder, så min "mening" om skjønnhetsideal er ikke basert på min egen følelsesmessige oppfatning, men på harde og relativt godt dokumenterbare fakta.

De klassiske stereotype skjønnhestrekkene er som følger:
- Symmetri (ingen skjevheter og forskjeller på høyre og venstre side)
- Store øyne
- "Glade øyne" (øyne som går opp i ytterkant og ikke henger)
- Markert benstruktur (brynsben, kinnben og kjeveben)
- Lang og smal hals
- Liten og gjerne spiss nese
- Fyldige lepper, UTEN kunstig fyll (et absolutt skjønnhetskrav)
- Høy panne/høyt hårfeste
- Små ører eller ører som ligger inntil hodet og ikke står ut for mye
- Ren hud med små porer, gjerne gyllen
- Fremskutt kjeveparti (munn og hake er 1-2 cm. foran øynene i profil)
- Lange øyevipper
- Dyp globallinje

Få eller ingen vil ha full score på alle disse trekkene, og en slik "tegneseriefigur" ville nok være ganske kjedelig. Om dere tar dere en tur og titter i bladhylla på Narvesen, vil dere likevel kunne sette kryss ved svært mange av disse trekkene på de fleste magasinforsidene.

Personlig foretrekker jeg å titte i magasiner med mer spesielle modeller, da jeg i stor grad kjeder meg når jeg blar i de norske magasinene. Alt er veldig likt og det er de samme bildene og fjesene som går igjen i alle magasinene, uke etter uke... 

PS: De aller fleste etnisk norske jenter har litt for liten avstand mellom øynene, noe som blant annet gir seg utslag i at de aller fleste makeuptips i norske magasiner beskriver en skyggelegging i ytterkant av øyelokket, noe som trekker øyet utover:-)

Her er ei jente møtte tilfeldig på gata i Drammen, som har veldig god score ihht. listen min over skjønnhetstrekk:


Jeg har selvsagt forsterket hennes positive trekk med makeup og lys.

11 kommentarer

Nora

10.aug.2010 kl.02:18

Bra noken skriv om det då :)

MISS LUNATIC

10.aug.2010 kl.02:22

For lave øyenbryn og altfor bred kjeve...hmm... de punktene der stemmer vel ikke alltid. Mennesker er forskjellige og alle pene ser ikke like ut ;)

Elisha

10.aug.2010 kl.02:25

Jeg synes hun var nydelig! Kjempeflott bilde^^

rolfie

10.aug.2010 kl.02:28

MISS LUNATIC:

Det har du 100% rett i, vi er heldigvis veldig forskjellige. Du vil likevel finne svært mange av trekkene jeg nevner på magasinforsidene på Narvesen. Bare prøv:-)

Det er litt skummelt å snakke om dette temaet, for man kan lett bli tatt for å sette folk i bås. Det er likevel viktig for meg (i jobbsammenheng) å forstå skjønnhetstrekkene, ettersom jeg ved bruk av makeup, lyssetting og retusj, i de fleste tilfeller vil etterstrebe å komme så nært som mulig opp mot disse trekkene. - Fordi det er det som gir oppmerksomhet og selger produkter. (Pengene bestemmer!)

Jeg vil ikke bli oppfattet som en som dømmer noen hverken opp eller ned, men ønsker en sunn debatt om dette, samt litt mer konkret fagdiskusjon både i media og i andre forum:-)

claymeow

10.aug.2010 kl.10:24

de trekkene stemte gangske mye, men jeg synes ikke det er fint med FOR store øyne, FOR bred kjeve osv. jeg synes man skal ha en viss balanse. : ) men jeg er veldig enig med det du skrev.

Knut Ivar

10.aug.2010 kl.10:33

Du er inne på et tema som er ganske spennende. Du skriver i forrige kommentar "det er litt skummelt å snakke om dette temaet" ... og det er jo litt dumt at det "skal være skummelt" for det er jo helt korrekt! Det er slik det fungerer og som du selv sier; det er godt dokumentert i både selvstudier og andre studier. That's how simple it is! ..., men grunnen til at det er skummelt, er gjerne at det finnes de som ikke nødvendigvis er uenige i resultatet av studiene, men uenige i at det faktisk er slik.

..., når det er sagt har jeg en liten kommentar til "fashion industrien" som jeg lurer på om du har noen tanker om rolfie; Jeg synes ofte at bransjen bruker for tynne modeller. Det blir rett og slett ikke vakkert lenger. Har sett Victorias Secret fashionshow, og må si at mange av modellene var flotte. Slanke, pene og MED former!! ..., mens andre var av en slik fatning at en hadde gitt dem mat dersom en hadde sett dem på gata.

Jeg er altså enig i din oppfatning av "sjønnhetsideal", men er idealet virkelig så tynnt? ..., eller er det bare sunnhetsidealet som har blitt strukket for langt og blitt "bransjestandard"?

rolfie

10.aug.2010 kl.10:41

Knut Ivar:

Takk for lang og utdypende kommentar:-) Mitt svar ang. lange tynne modeller er enkelt - alt til sitt bruk, men det er ikke peng med skjeletter! Enkelte plagg må henge på veldig tynne modeller for å se bra ut, mens andre plagg krever modeller med litt mer former. Undertøy og bikinimote f. eks. krever litt former, mens enkelte selskapskjoler rett og slett henger penere på de tynneste modellene. Det har ikke så mye med sunnhet å gjøre men med estetikk, linjer og komposisjon;-)

Når jeg jobber med modellene leter jeg alltid etter poseringer, vinkler og lys som gjør modellen til et spennende landskap. For å sette det litt på spissen, så vil en tynn modell med synlig beinstruktur, synlige muskler, lange lemmer og god fleksibilitet/mykhet gi langt større mulighet enn modeller som er "for tykke".

Hvor går grensen? Tja... tror ikke det finnes noen fasit påd et heller:-)

Oslo In Chanel

10.aug.2010 kl.10:55

Enig! Mens mange drømmer om å bli modell, så er det kanskje ikke like kult å alltid være den høyeste jenta i klassen når man vokser opp, eller alltid passe på hva man spiser for å kunne opprettholde vekt nivået sitt. Syns det ofte blir for mye fokus på at modeller er for tynne, det er jo jobben deres! Og de må tilfredstille en stor industri som ikke lever etter samme standard som Norge sier at de gjør.

Kim

10.aug.2010 kl.16:58

Kan du legge ut bilde av henne, der hun ikke er retusjert. På forhånd takk, Rolfie

rolfie

10.aug.2010 kl.17:04

Kim:

Hun er ikke retusjert, utover en bitteliten tanke hudsofting.

Cindy :)

11.aug.2010 kl.11:31

Dette var ett meget bra innlegg! Kom med flere sånne.

Jeg må si meg enig med flere ovenfor her at jeg synes moteindustrien kjører ofte altfor tynne modeller, modellene skal være slanke, men kan godt ha litt former synes jeg :)

Nå er jeg modell selv så mulig jeg har blingsa litt på akkurat det punktet i og med at jeg absolutt ikke er den "typiske" modelltypen man ser.

Men når det er sagt så ser jeg at jeg scorer vel på noen av de punktene du nevner ovenfor her, og det er jo kjekt :)

Ser også på innlegget nedenfor at du får masse mail fra unge jenter som håper på å bli modeller - kanskje rart å spør om dette, men hvordan synes du jeg er som modell? Tips og råd tas imot med åpne armer, og hvis du hadde hatt lyst å hatt en shoot med meg så er jeg meget interresert - du tar nydelige bilder!

Mvh. Cindy

Skriv en ny kommentar

rolfie

rolfie

36, Drammen

Fotograf og makeupartist uten hemninger. Ekspert på skjønnhet, glad i å sykle, glemmer å barbere meg i fjeset!

Kategorier

Arkiv

Blogglisten
hits