Norges mest fotograferte TFP-modell

NB: Se intervju med Jeanette nederst!!

Allerede for noen år siden fikk jeg første gang henvendelse fra Jeanette Mathisen fra Bodø, som var interessert i å være modell for meg på såkalt TFP-basis.

TFP er det samme som Trade For Prints, som er et fenomen inne foto- og modellbransjen der fotografer og modeller jobber for hverandre for å få trening, referanser og portfoliobilder. Etter at Internett med facebook og andre sosiale medier har gitt oss muligheten til å kommunisere mer effektivt har fenomenet vokst voldsomt, og i Norge er det i dag tusenvis av fotografer og modeller som bruker mye tid på TFP.

For mange er TFP-shoots en mulighet til å leve ut modelldrømmen, og for noen få er det til og med starten på en karriere som modell, fotograf eller makeupartist - for makeupartister, frisører og stylister er også en del av bildet.

Selv har jeg gjort mer enn 1000 TFP de siste fem årene.

Det ble aldri noen shoot med Jeanette Mathisen - ikke før tirsdag denne uken. Selv om Jeanette er fra Bodø, bare 25 mil fra min gamle hjemby Mo i Rana, måtte jeg flytte til Drammen før vi klarte å møtes.  Siden Jeanette første gang kontaktet meg har hun gjort mange titalls shoots, og har etterhvert en svært omfattende og variert portfolio.

Jeanette er en av norges mest aktive TFP-modeller, og er nok en av dem som har gjort flest shoots med flest fotografer på TFP-basis. Hun skiller seg også fra den store mengden TFP-modeller ved at hun stiller store krav til fotografene og legger mye arbeid i planlegging og konsept selv - noe som gjør at nivået på selve fotoshootene blir høyere enn i de tilfellene modellen kanskje er mer mer likegyldig til hva som gjøres. Når man har en så stor og spennende portfolio som Jeanett vil gjerne fotografene også gjøre en ekstra innsats, ikke minst for å matche tidligere shoots med samme modell.

Jeg ville gjøre noe anderledes enn hun hadde gjort før, og jeg tok tak i Jeanettes trekk og prøvde å tilnærme meg de skjønnhetsidealene jeg tror på, både når det gjelder makeup, lyssetting og etterbehandling/retusj.

Her er et par bilder fra shooten:
(NB: Se intervju med Jeanette nedenfor)

Her er et lite intervju med Jeanette:

Rolf: Hvor lenge siden er det du begynte å gjøre TFP?
Jeanette: Det er ca 3-4 år siden, hvis jeg husker riktig. Er ikke helt sikker.


Rolf: Hvor mange TFP har du gjort siden du startet?
Jeanette: Oi, ja.. Det er ganske mange, for å være helt ærlig har jeg ikke et tall å gi deg. Men det er mange.

Rolf: Har du hatt noen betalte jobber?
Jeanette: Ja, lokalt og i Sverige. En av oppdragsgiverne husker jeg var noen med utrolig flotte strikkeklær. Jeg koste meg skikkelig den dagen, masse hyggelige mennesker og klær jeg kunne ønske jeg hadde hjemme i skapet. Ellers har det blitt solgt bilder, uten at jeg vil si så mye om akkurat det, har vist selskapskjoler, kåper og diverse andre klær.
Og promo for TV2.


Rolf: Hvor mye tid og penger bruker du pr. år på å reise rundt og ta bilder? 
Jeanette: Det er heldigvis ikke mye, noen ganger har jeg fått betalt reisen min. Jeg har fantastiske venner som stiller opp så jeg er utrolig heldig!

Rolf: Opplever du at folk er misunnelig på deg (jantelov osv.) fordi du tar mange bilder? 
Jeanette: De fleste synes det er positivt. Har fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger, mange er også nysjerrig og har selv lyst å ta bilder eller snakke om foto, mote og make-up.
Men det er klart, enkelte ganger merker man at janteloven absolutt er til stede. Det tror jeg de aller fleste som holder på med foto opplever. Jeg tror det er viktig å fokusere på det positive og det kreative. Det er det som gjør meg glad! Menneskene som holder på med dette er utrolig flotte å omgås. Det er utrolig inspirerende og gir meg mange hyggelige opplevelser.

Rolf: Hvilke ambisjoner har du innen modellbransjen?
Jeanette: Jeg vil gjøre mitt beste, og levere det beste. Selvfølgelig.
Har fått interessante tilbud andre steder, så dette kan bli et spennende år. Jeg får se hva jeg velger å gjøre, men ambisjonen er selvfølgelig å oppleve mest mulig mens man har muligheten.

Rolf: Hvor ser du deg selv om 5 år i forhold til foto og modellbransjen?
Jeanette: Jeg er jo veldig interessert i foto, håper å kan stå på begge sider av kamera. Jeg tror det er viktig for alle som driver med foto og sette seg inn i hva som skjer både foran og bak kamera.
Forståelse for hva som kreves av både fotograf og modell.
Om fem år håper jeg at jeg har opplevd masse og kan fortsette reisen i den spennende motebransjen.


Rolf: Hva opplever du som de største hindrene for å få betalte modelljobber?
Jeanette: Det er mange om beinet, og alle ønsker å gjøre en karriere. Tilbud- og etterspørselsmekanismene gjør at mange må ty til gratisarbeid for å bli lagt merke til. Det er fint lite å gjøre med det, annet enn å brette opp ermene og jobbe enda mer.


Rolf: Hvem er din favorittfotograf og hvorfor?
Jeanette: Oi! Det er så mange. Jeg vil gjerne nevne flere hvis jeg kan det?
Richard Avedon, helt fantastisk. Han hadde en utrolig flott og særegen klasse over bildene sine. Han forstod virkelig hva mote dreier seg om. Jeg tror enda ikke jeg har sett et bilde han har tatt jeg ikke liker, og portrettene hans er fabelaktig. Ellers vil jeg gjerne nevne Mert & Marcus, Sølve Sundsbø og Camilla Åkrans. De er også vanvittig dyktige. Alt stemmer i bildene deres.

2 kommentarer

Marita

12.aug.2010 kl.03:04

åh skulle ønske jeg var modell:( Min største drøm..

Marte

12.aug.2010 kl.12:14

Spennende innlegg :)

Skriv en ny kommentar

rolfie

rolfie

36, Drammen

Fotograf og makeupartist uten hemninger. Ekspert på skjønnhet, glad i å sykle, glemmer å barbere meg i fjeset!

Kategorier

Arkiv

Blogglisten
hits