Hva har jeg med meg på shoot?

Jeg har fått en del spørsmål om hvilket utstyr jeg bruker på fotoshoot, hvilke kamera, hvilket blitzutstyr, osv. så her kommer en liten oppsummering:-)

Jeg er tilhenger av det enkle, og jobber svært ofte med bare EN blitz eller en lyskilde. Dersom jeg skal gi et hardt sol-liknende lys som viser mange detaljer og hudstruktur bruker jeg kun pæra (dvs. blitz uten reflektor eller softbox), og om jeg vil ha et mykt lys som gir glatt hud bruker jeg reflektorer, og gjerne store reflektorer.  Når jeg bruker flere lyskilder er det fordi jeg er nødt til å lysne skygger eller fordi jeg vil skape motlyseffekter eller konturer.

Jeg har et Elinchrom blitzaggregat med batteri som jeg drar med når jeg trenger mye lys og når jeg skyter på location med Hasselblad. Når jeg trenger mindre lys eller skyter med Canon bruker jeg Canons egne blitzer med Pocketwizard triggere. Når jeg jobber med Canon-blitzene bruker jeg ofte to-tre stykker, men stiller dem opp slik at de fungerer som en lyskilde, f. eks. med paraplyer i cluster.

Mitt favorittkamera er Hasselbladet, et H3D II med 39 MP bakstykke. For å sammenlikne det med de største Canon og Nikonkameraene er Hasselbladet Ferrari og Canon en middels Mitsubishi:-) Hasselbladet har mer enn høy oppløsning. Det har f. eks. 3x64 000 fargenyanser pr. pixel, mens Canon har ca. 3x14 000 fargenyanser pr. pixel - DET er stor forskjell!

Grunnen til at jeg likevel jobber en del med Canon (1d mk4, 1ds mk3, 7d o.l.) er at disse kameraene lager bildefiler som krever mindre klargjøring og etterarbeid før de kan brukes. Hvis jeg f. eks. gjør en jobb der 100 av 200 eksponeringer skal brukes, er det Canon som blir valget.

Ellers har jeg masse optikk, fra 16mm til 500mm, en rekke forskjellige reflektorer, paraplyer, softboxer, grids, låvedører, stativer, oppheng, diffusorer, osv. Man blir lett utstyrsfreak i denne bransjen, men for det meste ligger alle greiene på lageret mens jeg er ute og koser meg med kameraet mitt:-)

Når det gjelder makeup derimot er det noe helt annet - der har jeg vanvittig mye greier, og alt blir brukt! Skriver mer om det etterhvert...

Her er et bilde av "kjerneutstyret" mitt, dvs. de greiene jeg stort sett har med ut på små sthoots:6 kommentarer

jannikeogcecilies

26.aug.2010 kl.20:38

herregud og mye du har med deg! ;o

Ingeborg

26.aug.2010 kl.22:36

Masse utstyr der i gården ja :)

Jeg er bare en amatør på lavere nivå ;) Jeg er har et canon 450D speilrefleks med standardlinsa du får med på kjøpet. Nå ønsker jeg å kjøpe en ny linse. Gjerne en linse som gir skarpt motiv og veldig uklar bakgrunn. I tillegg har jeg lyst på en god all-around linse. Trenger jeg en slik linse (som først nevnt) hvis jeg kjøper en god all-around linse?

rolfie

27.aug.2010 kl.00:44

Ingeborg:

Linser som gir skarpt motiv og uskarp bakgrunn er linser som har lave blendertall, gjerne under f/2. Allroundlinser (zoomlinser) med lave blendertall er ofte svært kostbare, og zoomlinser stopper gjerne på blender f/2.8 også de dyre. Skal du virkelig separere motiv og bakgrunn bør du heller kjøpe rimelige fastlinser (f. eks. med blender 1.4-1.8 som laveste), til 3000,- eller mindre, og en mellomklasse zoomlinse - da får du i sum mer for pengene. Canon har en linse til ca. 1000,- med blender f/1.8 og en til ca. 2500,- med blender 1.4. Begge disse gir proffe resultat:-) Det er selvsagt Canons 50mm objektiver jeg snakker om, og på en 450d er de perfekte portrettlinser.

Marte

27.aug.2010 kl.12:06

Ja det var jo småtterier :P

ingeborgtherese

27.aug.2010 kl.22:05

Tusen takk for hjelpen Rolfie :)

Aina Regina

28.aug.2010 kl.01:18

hehe, jeg har visst en lang vei å gå :D

Skriv en ny kommentar

rolfie

rolfie

36, Drammen

Fotograf og makeupartist uten hemninger. Ekspert på skjønnhet, glad i å sykle, glemmer å barbere meg i fjeset!

Kategorier

Arkiv

Blogglisten
hits